Els grups secrets de Facebook com a espai de comunicació.

Hola a tohom !

En la nostra intenció de seguir aportant recursos i eines 2.0 des dels blogs d’ ESO , Batxillerat i Cicles Formatius , us portem aquesta setmana un petit article sobre les possibilitats que els grups secrets de Facebook ens ofereixen en la comunicació entre alumnes i professors, tot i que es pot aplicar aquests avantatges a d’altres espais de comunicació entre els diferents actors de la família educativa (pares-professors, coordinadors-professors, etc)

Cal tenir present que l’accés a Facebook dels alumnes a partir de la adolescència és molt ràpida i continua, de tal manera que, tret del whatssap, potser estem davant del millor i més ràpid canal de comunicació amb els nanos, ja que bé per l’ordinador o bé pel mòbil, especialment pel mòbil, és molt normal que quan posem un missatge en un grup privat, per exemple, de la classe de “1r Gestió Administrativa promoció 13-14“, és molt possible que aquest missatge sigui llegit per tots els membres del grup en un marge de temps no superior a una, o màxim, dues hores.

Els grups secrets de Facebook mai podran oferir els recursos i possibilitats d’aplicacions com Moodle o Edmodo, òbviament, però si tenim missatges curts, directes, fins i tot amb arxius adjunts, i sens dubte, si tenim pressa en que el missatge arribi, els grups privats de Facebook esdevindran un molt bon complement als espais 2.0 de trobada i comunicació amb els alumnes.

Així, us detallem breument i segons la nostra experiència, els punts a seguir per a una bona configuració i gestió d’aquest recurs.

  1. Un alumne, per exemple el delegat de classe, obre el grup, el configura com a SECRET, i li posa com a nom el curs i l’any de promoció, ja que així el professor els podrà diferenciar clarament en el seu facebook. Per exemple, el grup es podria dir “2n ESO 13-14” ; “1r Batxillerat A 14-15” o “2n de Gestió Administrativa 13-13” . Recordeu que el nom dels grups es canvien tantes vegades com es vulgui. Recordeu que un grup TANCAT a Facebook és aquesll que tothom el veu i veu qui en forma part, però nome´s els participants veuen les publicacions. Jo crec que és millor que sigui estrictament secret i així ens evitarem possibles xafarderies i molèsties.
  2. Cal que el grup sigui estrictament SECRET, i que l’alumne que l’obre convidi als participants, és a dir, a la resta d’alumnes i al tutor, que habitualment és el professor que en formarà part, tot i que no té perquè ser-ne l’únic. Cal, això sí, permetre a l’alumne que obri el grup que ens busqui, ens convidi a ser “amic” seu a facebook i aleshores ens hi podrà convidar. Si no voleu tenir alumnes “amics” a Facebook, sempre teniu el recurs de crear un perfil “fals” per a aquesta finalitat (espero que Facebook no llegeixi aquest article).
  3. És imprescindible, prohibir, literalment, que no es convidi a ningú més que no sigui d’aquella classe.
  4. Cal indicar als alumnes que només utilitzin aquell espai per a temes que tinguin a veure amb les assignatures i amb la classe, és a dir, que, per exemple, el delegat recordi que s’ha canviat una data d’una excursió, o que recordi que el proper dia cal portar un treball per a ser corregit, etc. Els alumnes han de deixar els temes personals i no acadèmics pels seus murs de facebook, i limitar l’us del grup a aspectes acadèmics.
  5. A partir d’aquí, el tutor/professors poden deixar els seus missatges i els alumnes també, i també s’hi poden penjar arxius, que queden guardats i són fàcils de trobar, ja que el grup privat a Facebook està estructurat en penstanyes. Hi podeu penjar per exemple l’horari del curs, calendari d’exàmens, o qualsevol arxiu per a ser descarregat pels nanos.

Bé, esperem que us sigui útil aquest article i aquestes recomenacions. Personalment els grups privats de Facebook sempre m’han permés accedir ràpida i àgilment als alumnes i ex-alumnes, mai he tingut cap problema amb que un alumne per curs em tingui a Facebook, tenint present que sempre és bo fer una gestió molt acurada de les nostres xarxes i deixar els temes privats fora d’espais virtuals.

A més i per finalitzar,penseu que aquests grups  SÓN UN ESPAI DE TROBADA MOLT ÚTIL I RÀPIDA QUAN ELS ALUMNES MARXEN DEL COLE, I CAL, PER EXEMPLE, AVISAR A TOT UN GRUP PERQUÈ VINGUI A TRAMITAR O A RECOLLIR UN TÍTOL…penseu en el temps i trucades de telèfon que us podreu estalviar !!

Com veieu, sóm molts els avantatges de l’us dels grups privats a Facebook. Si us ha agradat aquest article us convidem a compartir-ho a les vostres xarxes socials per ajudar-nos a fer-ne difusió, moltes gràciea a tots i fins la propera !

Publicat per ramoncolet

Professor de Cicles Formatius i Assessor de Marqueting Digital.

%d bloggers like this: